keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Koulutus osa 1.

Kuuntelin töissä sellaisen elämänmuutoskoulutuksen (Awaken the giant within). Vastaavia on tullut kuunneltua jo aika paljon, mutta koskaan ei voi oppia paremmaksi liikaa. Tämän koulutuksen piti Anthony Robbins. Ensin ärsytti se tupakkainen ja lipevä ääni ja puhetapa, mutta kun keskittyi niihin sanoihin, niin senkin unohtui nopeasti. Ja koska minun mielestä oppiminen on paljon kivampaa silloin, kun oppimansa tiedon voi heti laittaa kiertoon, niin tässäpä teillekin parhaat kopit, jotka päähäni pompsahtivat.


Älä enää tyydy mihinkään vähempään, kun mitä voit olla.

Tämä yksinkertainen lause sai ajattelemaan elämää vähän eri vinkkelistä. Aina sitä haluaa kaikenlaista itselleen, mutta harvemmin itsestään. Tuo oli se sama oivallus, joka muutti kouluttaja Anthonyn elämän. Miksei siis minunkin? Otin haasteen vastaan ja päätin kokeilla oppeja. Yksi askel kerrallaan. Niinpä mietin, että miten voin ottaa elämäni haltuun? Mitä voin tehdä jo tänään? Millä se ”nukkuva jättiläinen” heräisi? Miten minusta tulisi paras mahdollinen minä? Anthonylta tuli pari vinkkiä siihen:

Toimi. Ota vastuu toiminnastasi. 
Valitse ja päätä. Päätöksen hetki muuttaa elämän.

Minä päätin heti, että tästä eteenpäin elämäni menee vain paremmaksi. Teen oikeita valintoja, tapaan oikeita ihmisiä, teen oikeita tekoja. Kaikki alkaa päätöksestä. Tärkeintä on vain päättää minkälainen ihminen haluat olla. Ja myös se mitä haluat ihmisiltä, jotka ovat elämässäsi. Mutta muista, että päätös ei ole toivelista. Päätös tarkoittaa sitä, että poistaa kaikki muut mahdolliset lopputulokset. Asioiden selkeys tuo uskomattomasti voimaa. Ei kannata pelätä, että päättää väärin. Joskus niinkin käy, mutta mitä sitten? Silloin pitää vain topakasti päättää uudestaan. Tee paljon päätöksiä ja kokoile mitä toimii. Ja opi niistä!

Kolme elämäsi tärkeintä päätöstä:


1) Päätä mihin keskityt joka hetki elämässäsi. Olen läsnä, mitä ikinä teenkin.
2) Päätä mitä asiat merkitsevät sinulle. Onko tämä hyvä asia minulle?

3) Päätä miten toimit NYT. Mitä teen koska asiat ovat näin?

Tony kertoi Niagaran putouksista. Monet sanovat, että go with the flow… Mutta jos menee aina virran mukana, sitä saattaa vahingossa päätyä mihin tahansa. Ja sitten putouksen lähestyessä on hankalampaa mennä omaan suuntaan. Aika hyvä pointti. (Käsi pystyyn virheen merkiksi.) Pitää mennä OMAN virran mukana, ei muiden. Eli tehdä parempia päätöksiä.

Menestyksen saavuttamisen neljä askelta:

1) Päätä selkeästi mitä haluat saavuttaa.


2) Toimi isosti. Tee isoja tekoja.


3) Huomioi mikä toimii ja mikä ei.


4) Kun jokin ei toimi, muuta toimintatapaa kunnes se toimii.

 


Lyhyesti: keskity tavoitteeseen, opi virheistä, keskity hyvään, muuta se mikä ei toimi. Ja löydä siihen jokin keino, vaikka mikä tulisi.

 



Avaimet päätöksentekoon:



1) Muista päätöksen tekemisen voima, päätös on työkalu!


2) Vaikeinta päätöksen tekemisessä on sitoutuminen toimintaan – muu onkin sitten helpompaa. Ota ensimmäinen askel, oli se oikea tai ei.


3) Tee päätöksiä paljon, sillä tavalla oppii.


4) Opi päätöksistäsi. (Mieti mikä meni hyvin? Mikä ei toiminut? Mitä pitäisi tehdä paremmin ensi kerralla?)


5) Pysy sitoutuneena tavoitteeseen, mutta ole joustava toimintatavoissa.


6) Nauti päätösten tekemisestä! Koskaan ei voi tietää, mikä päätös muuttaa elämän.

 



Ihmiset ovat sillä tavalla erikoisia eläimiä, että me teemme kaiken jostain syystä. Syy liittyy kuitenkin kahteen tarpeeseen, meillä on tarve välttää kipua tai halu saada nautintoa. Nuo kaksi asiaa tekevät päätöksesi elämässäsi, tajusitpa sitä tai et. Tätä tietoa kannattaa hyödyttää. Pelko estää toimimasta, se on aika selvä juttu. Ja jopa asioiden vitkastelu tarkoittaa yleensä sen mahdollisen tulevan kivun välttelyä. Nyt pitäisi koittaa nähdä se kokonaiskuva, ymmärtää yhteys tekojen ja näiden kahden tunnetilan välillä.

 



Asiat muuttuvat, kun muutat sen mihin kipu ja nautinto liittyvät. Välttelemme kivun pelossa, mutta jossain vaiheessa vitkastelu menee niin pitkälle, että seurauksena oleva kipu on paljon pahempaa, kun tekemisestä tuleva olotila. Vaikka viimein toimitkin, se toiminta sai voimaa samasta syystä: mahdollisen tulevan kivun välttelystä.

 



Tätä voi hyödyntää ehdollistamalla itsensä muutoksiin. Liitä ikäviin pakollisiin juttuihin (laihduttaminen, velkojen maksaminen, jne.) ihania tunteita, jolloin niiden tekemisestä tulee miellyttävämpää. Ymmärrä ehdollistaminen, hallitse sitä. Ja alat toimia alitajuisesti niin kuin haluat.

 


Harmillisesti sama toimii toisinkin päin. Väärin yhdistetyt ehdollistumiset tekevät elämästä hankalampaa. Anthony kertoi tarinan taiteilijanaisesta, joka oli uskomaton intohimoinen tekemisissään ja elämässään. Kun sitten pitkä suhde loppui, hän ehdollisti tuon tunteen kipuun – eli aivot yhdisti intohimoisuuden syyksi eroon. Ihan humpuukiahan se oli, mutta pystyn kyllä hyvin samaistumaan tuohon. Minä en juuri enää uskalla heittäytyä mihinkään… Vääriä ehdollistumisia menneisyydessä. Olipas kipeä huomio.


Esiintymiskammo taas tulee ensimmäisestä huonosta kokemuksesta. Ja tämänkin minä allekirjoitan. Ja kipeästi muistan. Mutta hyvä uutinen on se, että tämänkin voi siis muuttaa. Minun pitää vain löytää tapoja nauttia siitä, että voin esiintyä julkisesti. (Heti ei tullut mitään mieleen.)

 



Päästään taas siihen päättämiseen. Päätä mikä elämässä on kipua ja mikä nautintoa.

Kun tunnistaa ärsykkeet, voit tehdä tuon ehdollistumisen tietoisesti. On ihan turha miettiä kipua mikä tulee asiasta, joka on kuitenkin tehtävä. Keskity sen sijaan siihen mitä tapahtuu, jos ET tee jotain asialle. Tunne se tuleva tuska, jos laiskottelet. Siellä piilee toiminnan voima.

 



Nauhoituksessa tuli ihan paras välikommentti: Käännä puoli. Hehe. Tämä koulutus lienee alun perin tehty kasetille. Mutta mekin voidaan kyllä pitää tauko. Tässä oli jo niin paljon sulateltavaa. 

 



To be continue… 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti