Jos et vielä lukenut ajatuksia tämän kuuntelemani koulutuksen alusta, niin kannattaa kurkata osat 1 ja 2 ennen kuin jatkat. Tämä on etenevä projekti. Pääset suoraan koulutuksen alkuun tästä.
Viimeksi piti tehdä lista mahdollistavista ja lamauttavista uskomuksista. Toivottavasti teit nuo listat. Minä tein. (Ja se ei todellakaan ollut helppoa.) Molemmat listat olivat pitkiä, mikä on tietysti hyvä asia. Ensimmäinen lista vahvistaa ja jälkimmäinen lista näyttää suoran tien asioihin mitä alan nyt muuttaa. Mutta jos nyt katsot omaa listaasi, niin mitä opit? Valitse kolme eniten voimauttavaa ja mahdollistavaa uskomusta listaltasi. Minun listalla oli 17 voimauttavaa uskomusta, joista valitsin nämä kolme:
Olen luova.
Kehitän itseäni jatkuvasti.
Olen vahva.
Oli tosi vaikea valita. Taas se perhanan päättämisen vaikeus... Mistä sitä tietää, että valitsin ne oikeat? Haha. Ei tiedäkään. Mutta niin kuin viimeksi opin, jos valitsee väärin, niin voi valita uudestaan. Nyt sitten pitää miettiä, että miten nämä kolme uskomusta auttavat minua? Miten ne vahvistavat elämääni? Okei, mietitäänpäs.
Luovuus... Se vahvistaa itseluottamusta taiteilijana, käsityöläisenä ja kirjoittajana. Luovuus siis luo pohjaa tulevaisuuteen. Se tekee minusta fiksumman, koska myös ajattelu on luova prosessi. Löydän ratkaisuja ongelmiin helposti ja saan paljon hyviä ideoita. Nykyään kaikkialla kannustetaan miettimään out of the box, mutta välillä on palattava back to basics, ja silloin on kyllä hyvä osata ajatella luovasti siellä laatikon sisäpuolellakin. Elämäni ei ole koskaan tylsää. Luovuus ruokkii luovuutta!
Kehitän itseäni jatkuvasti. Tämän opin Johannes Partaselta. Iki-idolini, joka ei lakkaa hämmentämästä kanssaeläjiään. Oppiminen on tärkeintä elämässä. Tein joskus vuosia sitten itselleni jääkaappimagneetin, jossa luki: Never too late to make a fool of yourself. Se oli silloin hienoin ajatus pitkään aikaan, koska siihen aikaa minulla oli valtava pelko itseni nolaamiseen. Mutta nykyään ymmärrän, että virheitä ei kannata hävetä, niistä kannattaa oppia. Ja koska kuka vain voi mokata milloin tahansa, kuka vain voi myös oppia ja kehittyä milloin tahansa. Minä kirjaan ylös joka päivä asian, jonka opin. No en ihan joka päivä, mutta useimmiten. Ja jos illalla huomaan, etten ole oppinut mitään... Silloin haastan itseni olemaan seuraavana päivänä parempi. Oppimaan kaksi asiaa. (Olisipa ihana, jos se menisi oikeassakin elämässä noin, eikä vain tavoite-elämässä. Ei mene. Mutta pääasia on, että minä kuitenkin yritän. Pyrin siihen koko ajan ja joku päivä se menee juuri tuolla tavalla.)
Olen vahva. Olen selvinnyt ihan omin voimin niin monenlaisista tilanteista ja ongelmista (jotka olen useimmiten myös itse itselleni hankkinut, mutta ei mennä nyt siihen). Olen selviytyjä. Minut saa kyllä lyötyä maahan, mutta ei kokonaan. Eikä varsinkaan lopullisesti. Se on suunnaton voimavara. Saatan ehkä näyttää hauraalta, mutta totuus on toisenlainen. Ja huomaan, että mitä vanhemmaksi kasvan, sitä selvempää tämä on. Vahvuuteni ansiosta selviän mistä vain.
Huh. Olipa vaativa harjoitus. Mikähän siinä on, että suomalaiselle itsensä hyvien puolien ja vahvuuksien listaaminen on niin haastavaa? Tai no, oikeastaan en minä voi puhua kuin omasta puolestani. Mutta ehkä tämä harjoitus auttaa siihenkin. Löysin 17 mahdollistavaa uskomusta. Se on tosi hyvä alku. Anthonyn mukaan noiden vahvuuksien tiedostaminen saa meidät käyttämään niitä paljon enemmän. Nyt siis myös tietoisesti. Montako sinulla oli?
To be continue...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti