torstai 30. kesäkuuta 2011

Usko. Uskonto. Uskomus.

Suomessa on käsittääkseni uskonvapaus. Jokainen meistä on oikeutettu harjoittamaan juuri sitä uskontoa, mikä itsestä tuntuu oikealta ja omalta. Tai olla harjoittamatta. Ilman, että kivitetään tai teloitetaan tai karkoitetaan maasta. Se on minun oikeus suomalaisena. Uskonto ja uskomukset ovat vaikeita aiheita. Sellaisia helposti tilanteita tulehduttavia. Mitä ikinä nyt sanonkin, en missään nimessä halua loukata ketään, kerron vain omia suppeita mielipiteitäni.

Suomen perustuslain (731/1999) 11 §:n mukaan
Jokaisella on uskonnon ja omantunnon vapaus. Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen. 

Minä en käy kirkossa. Kävin kyllä ihastelemassa kirkkoja Italian matkallani, muutaman kerran jopa niiden sisätiloja. Olen käynyt Moskeijoissa. Ymmärrän kirkkojen merkityksen ulkomailla, nehän ovat jo ulkoisestikin aivan upean näköisiä. Suomessa ei niinkään. Luterilainen uskonto ei puhuttele, ei sitten millään tavalla. En kuulu kirkkoon, en mihinkään niistä. Olen henkinen ihminen (siinä spiritual merkityksessä) ja uskon vahvasti, mutta uskoni ei liity mihinkään laitokseen tai kulttiin tai ihmisten järjettömiin sääntöihin uskonnon ja kirkon nimissä. Jos joku uskonto pitäisi nyt mainita, niin Islam on herättänyt minussa eniten tunteita. En halua muslimiksi, mutta Islamin ihmisille tuoma toisten kunnitoitus on kyllä ihan omaa luokkaansa. Tästä tietysti pois suljettuna radikaali islam – tai mikä tahansa äärijärjestö. Ylivedettynä minkä tahansa kauniin asian saa kyllä varmasti pilattua. En edes halua kuulua mihinkään maalliseen ryhmään. Jos johonkin pitää uskoa, niin minä uskon energiaan.

En tuomitse muita. Jokainen saa uskoa siihen mihin haluaa ja minkä oikeaksi tuntee. Sitähän se vapaus siinä uskon edessä tarkoittaa. Mutta tuomitsen kyllä sen, että minun uskomukseni tuomitaan. Myös minulla on oikeus ajatella ja tuntea ja uskoa ilman, että sitä muiden pitää kritisoida. Minkä tahansa asian kritisointi tuntuu yleensä aina pahalta ja on täysin turhaa, sillä se ei taatusti muuta mielipidettäni. Se saa todennäköisesti minut vain yhä varmemmaksi kannastani ja pitämään vähemmän siitä, joka kritisoi.

Nyt mummo sitten kuoli. Siitä seuraa hautajaiset.

Minä en käy hautajaisissa. Kirkko ei ole minun juttu. Olen myös todella herkkä, enkä kestä sellaisia ryhmäporaustapahtumia. Minä suren omalla tavallani, omassa rauhassa. Tiedän, että juutalaiset viettävät šivaa, viikon kestävää suruaikaa. En ole juutalainenkaan, mutta minusta tuo ajatus tuntuu paljon luontevammalta, kuin suomalaiset hautajaiset. Viikko aikaa muistella, mitä kaikkea kivaa tulikaan tehtyä tuon edesmenneen kanssa. Syitä miksi pidin hänestä ja niitä asioita, mistä haluan hänet muistaa. Toimisi toki paremmin, jos voisi tehdä tuon ystävien ja läheisten kanssa, jotka tulisivat käymään ja toisivat ruokaa, mutta minun tuttavapiirissä ei ole samalla tavalla ajattelevia ihmisiä. Joten vietän šivani yksin, tavalla mikä on minulle tärkeää ja luontevaa. Aion kyllä peseytyä ja käydä töissä. Oma šiva-versioni on sen verran toisenlainen. 

Pari viikkoa muistotilaisuuden jälkeen mummoni tuhkataan hänen omien toiveiden mukaisesti. Aion osallistua uurnan laskuun, en ole sellaisessa koskaan ollut mukana. Hautaus ilman sitä hölynpölyä. Toimii minulle.

Soitin äidilleni tänään ja kuulin uutiset mummosta. Hän ei hyväksy valintojani, mikä ei sinänsä ole mitään uutta. Ilmeisesti minä olen taas itsekäs ja loukkaan häntä, kun en halua mennä mummon hautajaisiin. (Kyseessä on isän äiti, ei hänen.) Arvatenkin uskontoni on väärä ja uskomukseni omituiset. Kuulemma minulla on velvollisuus mennä paikalle. Sain taas sen väheksyvän ja paheksuvan “kuule elämässä pitää joskus tehdä asioita mistä ei pidä” -vuodatuksen. Niin pitää. Mutta tämä ei ole yksin niistä asioista. Ei ole olemassakaan sellaista velvollisuutta, mikä pakottaisi minut toimimaan itseäni vastaan. Jopa Suomen perustuslaki on tässä asiassa puolellani. Joten tuolla puhelulla rakas äitini sai aikaan vain kolme ikävää asiaa.

a) Mummon kuolemasta tuli ahdistava riidan aihe. 
b) Tulin surulliseksi, siis enemmän kuin jo olin valmiiksi.
c) Haluan olla yhä vähemmän tekemisissä äitini kanssa.

Voisi melkein kysyä että kannattiko, mutta se ei ainakaan kannata. Tiedän jo entuudesta, että minähän vain aina otan kaiken hänen sanomansa väärin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti